“Preskočite naporno brušenje in pripravo podlage in pojdite naravnost na zabavni del – barvanje!” – Annie Sloan

BREZ BRUŠENJA IN PRIPRAVLJANJA

Kot ena izmed vodilnih svetovnih strokovnjakinj za barve, je Annie Sloan razvila barve, ki niso le zabavne za uporabo, temveč tudi enostavne. Primerne za večino površin, njene dekorativne barve Chalk Paint® ponujajo izjemno vsestranskost, saj jih lahko mešamo med seboj, jih svetlimo ali temnimo. Chalk Paint® ima tudi edinstveno lastnost, da jo lahko gostimo ali redčimo, jo uporabljamo za sprani videz (wash) ali celo kot barvilo. Učvrstimo jo s prozornim voskom (Clear Soft Wax) in dodamo patino s temnim voskom (Dark Soft Wax).

Liter dekorativne barve Chalk Paint® prekrije približno 13 kvadratnih metrov. V večini primerov je dovolj en nanos barve. Zaradi izjemne oprijemljivosti je Chalk Paint® primerna za katerokoli površino (les, kovina, plastika, beton, keramika, tekstil…) in, kar je najpomembnejše, le redko potrebuje brušenje ali predpripravo pred barvanjem. Barvate lahko preko lakirane površine!

Za začetek obrnite pločevinko na glavo in jo pred pripravo pretresite. Nato jo odprite in še dobro premešajte. Če je barva pregosta dodajte malo vode in premešajte.

Želite izvedeti več? V Farbareli vam nudimo delavnice in praktične nasvete o različnih tehnikah in uporabi dekorativne barve Annie Sloan Chalk Paint®.

Mehki voski Annie Sloan so odlično in pravzaprav ključno dopolnilo za Chalk Paint®! Dodajo vzdržljivost in trdnost, poglabljajo barve,  ter jim dajejo zelo rahel sijaj. Za čudovit končni videz vašega projekta uporabite različne voske, ki jih nanesete z bombažno krpo ali čopičem za vosek iz kolekcije Annie Sloan Wax Brush, s katerimi boste vosek zlahka enakomerno nanesli v vse vogale in razpoke.

Za grobo vodilo boste za vsakih 3-4 litre barve potrebovali eno 500ml pločevinko voska – to je seveda zelo odvisno od tega, koliko plasti barve ali voska boste uporabili za barvanje določene površine. Vedno pa prav pride malo voska viška, za “popravila”. Namreč, če pločevinko dobro zatesnite s pokrovom, vam bo vosek trajal v nedogled.

  • Pri voskanju za najboljše rezultate “vtrite” vosek v barvo Chalk Paint® . Predstavljajte si kremo za roke – in ga uporabljajte na enak način! Odvečni vosek odstranite s čisto krpo.
  • Manj je več, zato voska ne nanašajte predebelo. Vosek mora biti na dotik suh takoj po uporabi.
  • Voskajte majhne površine naenkrat, tako da vosek ne posuši, preden boste vosek vtrli v barvo in obrisali odvečno.

Za staran videz preko prozornega voska uporabite temni vosek, ki ga dobro “potisnite” v razpoke in nato odvečni vosek obrišite (“poradirajte”) z novo plastjo prozornega voska.

Vosek bo na otip zelo hitro suh, vendar pa traja dlje, da pridobi svojo končno trdnost. Proces “strjevanja” lahko traja od 5 – 21 dni, odvisno od temperature, vlage, … v prostoru.

Vosek lahko tudi polirate, če želite doseči res dober sijaj. Vendar s poliranjem počakajte približno 24 ur.

Ko vosek doseže svojo polno trdnost je varen tudi za živila.

Želite izvedeti več? V Farbareli vam nudimo delavnice in praktične nasvete o različnih tehnikah in uporabi voskov iz kolkcije Annie Sloan.

Po uporabi mehkega voska Annie Sloan, boste ugotovili, da je vosek na otip zelo hitro suh. Na tej stopnji pa je vosek pravzaprav še vedno “mehak”. Dokončno se bo utrdil, ko izhlapijo topila v vosku. Utrjevanje lahko traja med 5 in 21 dni, kar je odvisno od temperature prostora.

Seveda lahko svoj pobarvani kos uporabite takoj, vendar priporočamo, da v času dokončnega strjevanja voska s kosom ravnate nežnejše in nekoliko previdneje (na primer uporabite podstake, se izogibajte ostrim predmetom ipd.). Po procesu strjevanja, bo vaš kos pohištva pobarvan s Chalk Paint® in povoskan z mehkim voskom Annie Sloan, kos normalni obrabi.

Ko vosek doseže svojo polno trdnost je varen tudi za živila.

Želite izvedeti več? V Farbareli vam nudimo delavnice in praktične nasvete o različnih tehnikah in uporabi voskov iz kolkcije Annie Sloan.

MEŠANJE BARV

V paleti barv Chalk Paint® je 37 odtenkov, od mehkih in nežnih do živahnih in močnih. Skrbno izbrana paleta barv Annie Sloan pa je izjemno priilagodljiva, saj lahko barve mešate med seboj in s tem ustvarite neskončne možnosti.

Če želite svetlejši odtenek barve, ji dodajte odtenek Old White ali Pure. Old White bo barvi dala mehkejši “vintage” videz, medtem, ko bo mešanje z odtenkom Pure barva delovala bolj moderno.

KAJ STORITI, ČE BARVA NE PREKRIJE MADEŽEV

Če delate z novim, neobdelanim lesom, boste morali uporabiti prozorni šelak za vozle in grče v lesu. To bo blokiralo tanine, ki lahko pogledajo skozi barvo.

Če se vam na starejšem pohištvu pojavi rumen ali roza madež, ki ga barva ne prekrije, prav tako nanesite prozoren šelak. Z eno ali dvema plastema šelaka boste preprečili madeže. Šelak se posuši v nekaj minutah, nato pa lahko nadaljujete z barvanjem!

CHALK PAINT® NA ZIDOVIH

Nanesite barvo Chalk Paint® z valjčkom z gobico ali velikim čopičem, če želite doseči rahlo teksturo. Nato lahko zid povoskate ali pa pustite kot je – stene spalnice posebej dobro izgledajo z mehkim mat končnim videzom.

CHALK PAINT® NA TLEH

Chalk Paint® lahko popolnoma spremeni videz starih betonskih in lesenih tal, tudi če so lakirana. Nanesite dve ali tri plasti barve Chalk Paint®, ki jo nato za dodatno trpežnost zaščitite z lakom Annie Sloan (naneseta ga z valjčkom z gobico).

CHALK PAINT® NA KOVINI

S Chalk Paint® lahko prebarvate tudi kovinske dele na pohištvu in razne kovinske predmete. Z barvo lahko poživitve tudi staro medenino. Chalk Paint® bo celo prekrila in upočasnila rjavenje.

CHALK PAINT® NA KUHINJSKIH OMARICAH

S Chalk Paint® lahko čudovito prenovite zunanjost in notranjost vaših omaric. Uporabite vsaj dva nanosa barve, nato pa dve ali tri plasti mehkega voska Annie Sloan utrditev barve in zaščito omaric. Preprosto.

CHALK PAINT® NA VRTU

Chalk PAINT ® lahko uporabite na zunanjih stenah, vrtnem pohištvu (razen tikovine), kovinah, betonu, mat plastiki in tudi terakoti. Pustite, da se barva strdi čez noč in nato pobarvan kos, pred izpostavitvijo dežju, obrišite z vlažno krpo. Vosek ni primeren za zunanjo uporabo.

CHALK PAINT® ZA POHIŠTVO IZ MELAMINA IN LAMINATA

Obstaja veliko primerov, kjer so uporabniki barvali svoje pohištvo iz melamina in laminata s Chalk Paint®. Za to je potrebno malo priprave in nekaj potrpljenja. Možno je, da so novi kosi zaradi pakiranja in pošiljanja obloženi s tenkim mastnim premazom, kar je potrebno očistiti z razredčilom. Nato površino rahlo obrusite z nežnim brusnim papirjem. Dalje, nanesite tanko prvo plast barve in pustite, da se suši približno 48 ur, da se dodobra sprime s površino. Nato nadaljujte z barvanjem, da dosežete želeni videz.

UPORABA LAKA ANNIE SLOAN

Liter laka Annie Sloan Lacquer prekrije približno 10 – 12 kvadratnih metrov, odvisno od vpojnosti tal. Lak je treba vedno nanašati v zelo tankih slojih. Rezultati se lahko razlikujejo tudi glede na obstoječe stanje lakirane površine.

Pri uporabi laka Annie Sloan, je teba imeti v mislih, da gre lak skozi barvo in pri tem lahko potegne tanine ali madeže iz lesa, da “pogledajo” skozi barvo. To je še posebej opazno na belih odtenkih in se prikaže kot rumen madež. Zato priporočamo, da pred barvanjem celotne površine preizkusite Chalk Paint® in lak na več področjih. Če se pojavijo madeži, preprosto nanesite tanko plast laka Annie Sloan neposredno po celotni površini, ki jo nato prebarvate in zatem znova polakirate.

ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE

Za čiščenje sledi ali madežev, uporabite rahlo vlažno krpo ali “viledo” z blagim milom. Če morate uporabiti močnejše čistilo, boste morda morali ta predel ponovno povoskati. Barvanega kosa ne izpostavljajte ekstremnim temperaturam in vlažnostim. Tako kot vi, ima vaš pobarvan kos raje zmerno podnebje! Voski so topni v alkoholu, zato njihova uporaba ni priporočljiva na šankih.

ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE ČOPIČEV ANNIE SLOAN

Po barvanju čopiče Annie Sloan iz naravnih ščetin umijte s toplo vodo, dokler ne izperete vso barvo. Ne glede ali za voskanje uporabljate čopiče iz naravnih ščetin ali čopiče za vosek, jih preprosto sperite s toplo vodo in nežnim milom roke.

UPORABA BARV ANNIE SLOAN ZA KREDNO TABLO

Tako Chalk Paint® kot tudi zidna barva Annie Sloan imata mat “finiš” po katerem se lahko piše s kredo.

Zidna barva iz kolekcije izdelkov Annie Sloan je trpežna barva na vodni osnovi. Je nestrupena barva, ki ne vsebuje svinca ali etilenglikola, je brez vonja in ima zelo nizko vsebnost hlapljivih organskih spojin (VOC). Annie Sloan je to barvo razvila posebej za barvanje zidov in stropov, z značilnim trajnim, mat finišem. Barva je pralna in odporna na praske, kjer lahko vsakdanja razlitja in odrgnine z lahkoto očistite, zaradi česar je ta barva izjemno praktična in zelo zmogljiva.

Z zidno barvo Annie Sloan lahko prekrijete približno 14,5 kvadratnih metrov na liter in en sloj je ponavadi dovolj. Zidna barva se lahko uporablja samostojno in je ni potrebno naknadno voskati ali lakirati.

UPORABA ZIDNE BARVE ANNIE SLOAN NA PROSTEM

Zidno barvo lahko uporabite zunaj, vendar bo, izpostavljena vremenskim vplivom, sčasoma bledela. Za zaščito lahko uporabite glazuro na vodni osnovi za zunanjo uporabo.

UPORABA ZIDNE BARVE ANNIE SLOAN ZA POHIŠTVO ALI KUHINJSKE OMARICE

Zidna barva je izjemno trpežna in se lahko uporabi tudi za pohištvo, vendar pa ne ponuja enakega oprijema kot Chalk Paint®. Zato raje priporočamo, da uporabljate Chalk Paint® za pohištvo in zidno barvo za to, kar počne najbolje – za pleskanje sten!

ALI JE ZIDNO BARVO POTREBNO VOSKATI ALI LAKIRATI?

Ne.